15. november 2015

Zoneterapi

Zoneterapi er en meget gammel terapiform. Der er fundet vægmalerier tilbage fra det antikke Egypten. Nogle mener at det er indianerne som opfandt zoneterapien, og at inkaerne har forfinet metoden som minder om den vi kender idag.
For mere end 5000 år siden brugte man både i Kina og Indien trykpunkter som behandlingsform. Nogle videreudviklede det ved at sætte nåle i punkterne, det som vii dag kender som akupunktur,mens andre fortsatte ved hjælp af tryk på punkterne.

Men hvad er zoneterapi egentlig og hvorfor virker den?

¨Zoneterapi er en behandlingsform, hvor vi via trykbehandling på fødderne, kan opnå en stabiliserende effekt på væv og organer overalt i kroppen¨
¨Enhver ubalance i kroppens organer og vævsområder vil afspejle sig i vævsområder på fødderne. En trykbehandling af dette vævsområde vil virke tilbage med en normaliserende effekt på det pågældende organ eller vævsområde¨
Kilde: ¨ zoneterapi ¨ af Jørgen Frydlund

De fleste mennesker kender til zoneterapi, og det vurderes da også til at ca. 20 % af den danske befolkning har prøvet det før eller siden.
Der er flere hypoteser omkring hvad det er der gør at zoneterapi virker. Den ene hypotese er at det er via nervesystemet at zoneterapien skaber balance i kroppen. Nervesystemet er et meget fintfølen system som fortæller dig når kroppen er i ubalance. Du kender det bla. som smerte når du har ondt i knæet, har hovedpine, eller når du brænder dig på fingeren, hvor nervesystemet fortæller din hjerne at det gør ondt, og du fjerner straks fingeren . Kroppen reagerer ved at sørge for at såret heler op.
Det samme er gældende for zoneterapi, da foden er inddelt således at hele kroppen er repræsenteret på og under foden, og ved at stimulere ved hjælp af diverse trykmetoder, påvirkes de spændinger der er, du mærker det som ømhed/ smerte. Nervesystemet fortæller de pågældende områder vævsområder fx organer, at der er ubalance, og ved hjælp af zoneterapi reagerer kroppen ved at skabe balance ved bla. at øge blodtilførslen til det gældende område/organ. Det kender du bla. fra når du får massage, hvor du kommer med spændinger og forlader massagebriksen med mindre muskelømhed.
Vi taler aldrig om at det er selve organet der er i ubalance, men at det er organets energi der er i ubalance. Og det er den energi som skal have et kærligt skub.
Vi taler heller ikke sygdom i væv eller organer, det lader vi lægerne om at diagnostisere, dette er vigtigt for mig at understrege!

Hvorfor får vi så alle de ubalancer?

Vi har allesammen ubalancer, som i mere eller mindre grad vil påvirke vores krop.
Allerede fra bliver født, vil vores kostvaner, søvnmønster, stessniveau med mere være medvirkende til at vil udvikler ubalancer i kroppen. Det kan ikke undgåes, men ved at tage symptomerne seriøst samt lytte til vores krops signaler, kan vi minimere den skade der allerede er sket, samt forebygge yderligere skader, smerter med mere. Desuden kan vi ikke komme udenom at vores genetik også er en medvirkende faktor til at vi udvikler ubalancerne.
Men når det er sagt, jo længere tid vi ignorerer kroppens signaler, desto værre bliver symptomerne, , hvilket vil vise sig som at en eventuel smerte vil forværres eller komme hyppigere. Det være sig migræne, rygsmerter, fordøjelsesproblemer og smerter i knæet, blot for at nævne nogle stykker.

Hvad kan vi selv gøre for at minimere ubalancerne?

Her kan zoneterapi samt auriculoterapi (Fransk udvidet øreakupunktur) være en god måde at give kroppen det kærlige skub i den rigtige retning, som kroppen har brug. Kroppen er fantastisk til at helbrede sig selv, og zoneterapien er en god katalysator til at få kroppen i balance igen, samt bruges forebyggende mod tilbagefald.

Tryk her for at booke en tid